2011. február 28., hétfő

A szarvasbika kormeghatározása hullajtott agancsai alapján avagy ahány szakember annyi vélemény?


Olyan volt, mint egy rémálom.... kezemben a gyönyörű hullajtott párral körbementem a jelenlévő közismerten szakértőknek tartott vadgazdálkodási szakemberek előtt és mindegyiktől megkérdeztem, hogy a kezemben tartott hullajtott agancspárhoz tartozó szarvasbika milyen életkorú lehetett. Nos ahány szakembert kérdeztem, annyi egymástól eltérő véleményt kaptam, az életkorra tett becslések pedig 6 és 11 év között szóródtak....
Uhhhhh.... akkor már gondoltam, hogy itt valami nagyon elcseszetten működik, mert hogyan lehet a kiváló és tehetséges szarvasbikáink gyakorlati kilövését felelősen tervezni, ha magának a kor megállapításának is szubjektív akadályai vannak? Hogyan lehet egy nemzeti kincsnek elkönyvelt, sőt HUNGARICUM-ra felterjesztett magyar gímszarvasállomány minőségének javítását Józsi, Pista, Ottó és Feri bácsik bár kétségtelen jó indulatú, de végtelenül szubjektív döntéseinek alárendelni? A XXI. században én úgy gondoltam, hogy ennél valamivel többre és objektívebb szakmai dologra van itt szükség.
Aztán el kezdtem a saját utamat járni ezen a területen.... a hullajtott agancsok friss súlyait megmértem és a saját és másoknak az életkorra vonatkozó véleményét minden egyes hullajtott agancshoz feljegyeztem.... évek teltek el és gyűlt az adathalmaz amiből aztán, meglepő összefüggést véltem felfedezni. Azt tapasztaltam, hogy ha az életkorok szerint (éves bontásban) rendeztem a hullajtott agancsok súlyadatait, akkor azonos életkort jellemző évhez bizonyos tól-ig értéken belül jól elválaszthatók voltak az agancsok mért súlyai. Vagyis magyarul egy adott élőhelyet hasznosító bikák életkorát karakteresen jellemezte az abban az évben beépített trófeaproduktum, amely a hullajtott agancsok súlyaiban egzakt módon mérhetőek voltak.
Egy élőhely kínálta táplálkozási lehetőségeket a szarvasbika csak fajára jellemző módon tudja hasznosítani, az éves agancsfelrakási periódus alatt nem képes többet fogyasztani, mint az egyébként lehetséges a számára, hiszen ahhoz két gyomor kellene minimum, hogy más bikák életkorra jellemző agancsproduktumát megduplázhassa. Tehát az élőhely környezete és a szarvasbika szervezeti sajátossága határt szab az éves agancsfelrakási ciklusban bekövetkezhető trófeaproduktumnak.
Mégis vannak a bikák között genetikai okokból és tehetségből eredő különbségek a trófeaproduktumban, na ezek miatt van a tól-ig rendszer egy adott évet jellemző agancsfelrakási időszakban.

Jó bő, tíz évet is meghaladó adatgyűjtés és feldolgozás eredményeként aztán összeállt a lentebb közölt gyakorlatias táblázat, amely Somogy és Zala megye tehetséges szarvasbikáinak hullajtott agancssúlya alapján a szarvasbika életkora nagy pontossággal, objektíven behatárolható.






Az objektív szón pedig nagy hangsúly nyugszik, mert amit ez a táblázat megjelenít és közöl, azt minden alkalommal ugyanúgy egyformán és megbízhatóan hozza a tudomásunkra és nem játszik a korbecslésünknél szerepet, hogy esetleg egy kissé nehéz volt az ebédre felszolgált hecsedlis tarkedli.

Nézzünk két példát egy egyszerűt és egy olyat, ahol az össznépi átverést tudjuk megakadályozni ennek a táblázatnak a segítségével.....




A fenti képen látható hullajtott agancspár együttes súlya 7,35 kg. Most egyelőre még ne nézzünk a táblázatra, csak próbáljuk a saját szembecslésünk alapján a bika korát megbecsülni. Bármennyire is sok hullajtott agancsot és trófeát is láttam az életemben még is csak azt tudom állítani, hogy ez az agancspár 6 évesnél idősebb, de tízévesnél mindenképpen fiatalabb szarvasbikáé lehetett ebben a térségben, tehát somogyi és zalai viszonylatban. Ha ennél közelebbit próbálnék a korról állítani akkor hazardíroznom kellene, mert egyáltalán nincsenek olyan jegyek az agancsokon, amelyek lehetővé tennék, hogy tovább tudnám szűkíteni a korra vonatkozó becslésemet.
Akkor most vegyük elő a táblázatot, az agancsok együttes súlyát átlagoljuk vagyis osszuk el kettővel, az eredmény 3,675 kg/szár.
A táblázatban a fűggőlegesben megkeresve ezt a súlyértéket, akkor azt találjuk, hogy a legjobb képességű szarvasbikák ezt az agancssúlyt már 7 éves korukra képesek hozni. Van viszont egy kis bökkenő... ez a bika ezzel a hullajtott agancspárral nem igazán tehetséges, hanem inkább egy erős középmezőnyt jelenít meg, ezért a táblázatból kiolvasott kort nyugodtan öregbíthetjük egy évvel, mert biztos, hogy erre a teljesítményre ez a bika a tehetségesekhez viszonyítva csak egy év csúszással válik képessé. Ennek a bikának a kora tehát 8 év és az agancsainak eldobása után a kilencedik évét kezdte meg.

Akkor nézzük meg, hogy hogyan vehetjük elejét, hogy a véleményünk megfogalmazásában egy össznépi átverés befolyásolni tudjon bennünket....



Igen, nagyon mutatós ez a szarvasbikatrófea, 14,13 kg trófeasúly 245,79 IP és 13 éves. Ez utóbbit nem merték a trófea alá írni, csak egy hivatalos ismertetőben olvastam.... na itt van a hatalmas nagy probléma a korral... ugyanis erről a trófeáról nagyon is látszik, szinte ordít, hogy egy nagyon jó képességű és tehetséges bikával állunk szemben. Márpedig ha ez 13 éves korú lehetne, akkor a táblázat adatai alapján a tehetséges ezt az élőhelyet használó bikák, ilyen képességgel a 16 kg trófeasúlyt ostromolják. Na vegyük le a 14,13 kg-os trófeasúlyból a koponya súlyát ez közel 2 kg, marad ugye 12,13 kg a két agancs súlya. Ezt osszuk el kettővel az 6,065 kg/szár. Ezt ha megnézzük a táblázat függőleges rovatában azt tapasztaljuk, hogy ehhez az agancsproduktumhoz egy 11 éves életkorú szarvasbika teljesítménye köthető.... vagyis megy az össznépi átverés, a fiatal, tehetséges és nagyobb trófeasúllyal rendelkező, a világranglista alakításába két-három évi további kímélet után beleszólni képes bikáinkat "gazdaságilag érett" kategóriába váltják aprópénzre....Ez szerintem nem lehet ennek az országnak az érdeke....

És ha valakinek még mindig nem eléggé tanulságos a táblázat adatsora akkor visszatérek a hagyományos meggyőzés taktikájához....






Nos a szarvasbika pajzsporcának csontosodási folyamata a bika 13 éves korára teljesen befejeződik, itt pedig még nyitott a pajzsporc egy jelentős része... a 13 éves szarvasbika örlőfogainak kopottsága sem ilyen jó állapotú. E néhány apróságnak tűnő dolog is a táblázatból kiolvasott kor (11 év) valóságnak megfelelő állapotát tükrözik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése