Egy valódi alpesi növényfaj mutatkozik ma be, a tavaszi tárnics, német nevén Frühlings-Enzian.
És akkor az enciánkékről már van is hová kapcsolnunk az újonnan megszerzendő ismereteket.
Az alpesek világában nagyon kedvelt és elterjedt növény, német nyelvterületen a következő nevekkel is ismerik - Schusternagerl, Rauchfangkehrer, Himmelsbläueli, Herrgottsliechtli, Tintabluoma vagy Himmelsstengel - ezt a legkisebb tárnicsfajt.
Magashegyvidéki növényfaj általában 2000 m tengerszint feletti magasságon túl, meszes alapkőzeten kialakult humuszban gazdag, nedvesebb vizgazdálkodású sziklás legelőkön, napsütötte helyeken található. Ősszel másodszorra is virágzik, de csak a számára kedvező mikroklímával rendelkező termőhelyeken, egyébként a virágzási ideje március és június között van.
Ez nem az a faj, amelyből az enciánpálinkát készítik, sőt a tavaszi tárnics gyökere végtelenül keserű ízű, mert a legkeserűbb természetes anyagot tartalmazza, amit ismernek. Ez az Amarogentin, amely még a csillagászati arányú 1: 58 000 000 -es hígításban is keserű ízű. Az encián keserűanyagai a természetes gyomornedvképződést szabályozzák, támogatják az emésztést elősegítő gyomormozgásokat és megkönnyítik a zsírok emésztését.
Különös kedveltségnek örvend a sárga encián egy nem keserű készítménye: a híres enciánpálinka, amelyet a megerjesztett gyökerekből desztillációval nyernek.
A tavaszi tárnics világos azúrkék színű virágát, csak erre a színre speciálisan alkalmazkodott lepkefajok, néhány poszméhfaj és a hangyák porozzák be.
A növénnyel kapcsolatosan német nyelvterületen legendák vannak életben. A tavaszi tárnics virágát nem szabad leszedni, mert a virág leszedője hamarosan meg fog halni és még inkább nem szabad a leszedett virágot a házba bevinni, mert vonzza a villámlást tartja a néphagyomány.
A tavaszi tárnics fontos termőhely tipológiai jelzőnövény is (indikátor faj ) . Jelenléte a talaj felső rétegének nitrogénszegénységére utal.
Védett faj, legnagyobb ellensége a rétek, legelők műtrágyázása, ami élőhelyén törvényileg tiltott is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése